maanantai 15. toukokuuta 2017

Lisää teoriatehtävää permanentista

2. Hiuksen mikrorakenne koostuu kolmenlaisista kemiallisista silloista. Mitkä nämä sillat ovat? Millä niistä on suurin merkitys hiuksen pysyvän kihartumisen kannalta?
- Suolasidos, vetysidos, rikkisidos.  Rikkisidos on merkittävin kihartumisen kannalta, sillä permanentissa osa rikkisidoksista saadaan tilapäisesti katkeamaan ja sen jälkeen kiinnitetään uudelleen.

3. Kuvaa lyhyesti permanentin prosessi eli mitä työvaiheita permanenttiin kuuluu?
- Hiusten pesu, hiukset kierretään rullille tai taivuttimille, rullatuille hiuksille levitetään  permanenttineste ja annetaan vaikuttaa, vaikutusajan jälkeen hiukset voidaan kevyesti huuhdella, jos halutaan, sen jälkeen rullilla oleville hiuksille lisätään kiinnitysneste ja annetaan vaikuttaa. Rullat puretaan ja hiuksiin lisätään vielä uudestaan kiinnitysnestettä. Vaikutusajan jälkeen hiukset huuhdellaan vedellä ja lisätään hoitoainetta tarpeen mukaan. Lopuksi hiukset kuivataan.

4. Mitkä ovat permanenttiaineen vaikuttavat ainesosat ja mikä on niiden tehtävä tuotteessa?
- Permanenttiaineen vaikuttava ainesosa on pelkistin eli vetyatomeja luovuttava ainesosa. Tavallisesti pelkistin on tioglykolihappo. Jotta pelkistin voi luovuttaa vetyä, sen tulee olla emäksisessä liuoksessa. Tästä syystä permanenttiaineissa on jotain emäksistä ainesosaa, kuten ammoniakkia.

5. Mitkä ovat yleisimmät permanenttiaineessa käytettävät emäkset? Millä tavalla ne ovat kirjan mukaan erilaisia?
- Ammoniakki ja etanoliamiini. Ammoniakki on yksi vanhimpia ja turvallisimpia emäksiä. Ammoniakki on siis iholle ja hiuksille turvallisempi kuin etanoliamiini. Etanoliamiininille ovat monet ihmiset allergisoituneet, toisin kuin ammoniakille.

6. Mitä hiuksen mikrorakenteessa tapahtuu, kun se kostutetaan permanenttiaineella?
- Se luovuttaa vetyatomeja, jotka sitoutuvat rikkiatomeihin, jolloin osa rikkisidoksista katkeaa.

7. Kuinka paljon eroa on emäs- ja hapanpermanenttien pH-arvoissa? Mitä hyötyä hiukselle on hapanpermanenttien käyttämisestä?
- Hapanpermanentin pH voi olla 6-7 ja emäspermanentin pH on 7-8. Hapanpermanentti ei ärsytä ihoa niin voimakkaasti kuin emäksiset liuokset. Lisäksi hapanpermanentissa käytettävä glyseryylitioglykolaatti luovuttaa vetyä huomattavasti heikommin kuin muut pelkistimet, jolloin se soveltuu lähinnä erittäin voimakkaasti rakennevaurioituneiden hiusten kihartamiseen.

8. Mihin permanenttiaineen valinta perustuu?
- Permanenttiaine valitaan hiusten rakennevaurioiden määrän mukaisesti. Aine voidaan valita myös olomuodon mukaan, esim. tyvigeelit. Sen lisäksi permanenttikäsittelyyn voidaan valita niin sanottu rakennekäsittelyneste, joka ei tuota pitkään säilyvää taivutusta hiuksiin.

9. Miten eri erilaisille hiuslaaduille tarkoitetut permanenttilaadut eroavat ainesosien suhteen?
- Rakennevaurioituneille hiuksille tarkoitetut laadut sisältävät vähemmän pelkistäviä ainesosia, lievästi rakennevaurioituneelle hiukselle tarkoitetut laadut sisältävät edellistä enemmän pelkistäviä ainesosia ja vastaavasti täysin vaurioitumattomalle hiukselle tarkoitetut laadut sisältävät eniten pelkistäviä ainesosia.

10. Miten lisälämpö (esim. lämpökoneen käyttö) vaikuttaa permanenttiaineen tehoon vaikutusajalla?
- Vetyä irtoaa lisälämpöä käytettäessä enemmän, joten vaikutusaika lyhenee.

11. Miten nestemäiset, geelimäiset ja vaahtomuodossa olevat permanenttiaineet eroavat käytössä toisistaan?
- Nestemäisiä tuotteita käytetään silloin, kun hiusten tulee kastua kauttaaltaan permanenttiaineella. Valmiiksi vaahtoutuvat tuotteet nesteytyvät hetken kuluttua levityksestä ja imeytyvät hiuksiin nestemäisen tuotteen tavoin. Kun rullattujen hiusten päälle viedään vaahtomainen aine, voidaan jossain määrin säästyä permanenttiaineen valumiselta hiuspohjaan. Geelimäistä permanenttiainetta on kätevä käyttää silloin, kun halutaan levittää tuote vain tiettyyn osaan hiuksista, kuten hiusten tyveen.

12. Miksi permanenttiainetta rullille levitettäessä kannattaa tehdä se pienin erin, useampaan kertaan?
- Näin saadaan neste imeytymään mahdollisimman tasaisesti ja näin ollen saadaan tasainen lopputulos.

13. Hiuksissa on usein erilaisia rakennevaurioita eri osissa. Esimerkiksi osassa hiusta on luonnonhiusta ja osassa värjättyä/ vaalennettua. Miten tämmöisen tilanteen voi ottaa huomioon permanenttiaineen levitysjärjestyksessä?
- Permanenttiaine voidaan levittää ensiksi luonnonhiukseen ja myöhemmin rakennevaurioituneille alueille. Näin happivaurioituneen alueen hiuksista ei katkea liikaa rikkisidoksia ja ehjärakenteisessa luonnollisessa hiuksessa niitä katkeaa riittävästi.

14. Miten voidaan päätellä vaikutusajan loppupuolella, milloin vaikutusaika voidaan keskeyttää ja kihara on ”valmis” huuhdeltavaksi ja kiinnitysvaiheeseen?
- Yksi tapa tarkistaa rikkisiltojen katkeamisen riittävyys on kiertää joitakin rullia varovasti auki. Jos hius on menettänyt sille luontaisen jäntevyyden, voidaan päätellä, että riittävä määrä rikkisidoksia on katkennut. Tästä seuraa kuitenkin se, että rullausvaiheessa aikaansaatu jännite katoaa, jolloin avattujen rullien kiharat saattavat jäädä veltommaksi kuin muut osiot. Mutta yleisesti kannattaa luottaa käyttöohjeissa kerrottuun vaikutusaikaan.

15. Mikä on kiinnitysaineen tärkein vaikuttava ainesosa?
- Vetyperoksidi

16. Mitä hiuksen mikrorakenteessa tapahtuu, kun se kiinnitysvaiheessa kostutetaan kiinnitysaineella?
- Kiinnitysvaiheessa hiuksiin lisätään vapaita happiatomeja. Happiatomi sitoo itseensä kaksi vetyatomia, jolloin syntyy vettä. Kun vetyatomi irtoaa rikkiatomista, rikkiatomi kiinnittyy lähimpänä olevaan toiseen rikkiatomiin, jolloin niiden välille syntyy vahva kovalenttinen rikkisidos.

17. Useimpien permanenttiaineiden käyttöohjeissa mainitaan ”välihuuhtelu” eli permanenttiaine huuhdellaan vedellä ennen kiinnitysaineen levittämistä. Mitä kirjassa mainitaan tästä huuhtelusta?
- Välihuuhtelua ei ole pakko tehdä, sillä ei ole mitään vaikutusta permanentin onnistumiseen. Kirjassa myös kehotetaan välttämään välihuuhtelua, jotta säästäisimme vettä.

18. Miksi kiinnitysaine tulee levittää aina niskasta alkaen?
- Näin saadaan jokaiselle työvälineelle ja hiukselle laimentumatonta, tehokasta kiinnitysainetta.

19. Miksi valmistajan käyttöohjetta on noudatettava tarkasti kiinnitysaineen vaikutusajassa?
- Vaikutusajan ylittäminen tai jatkuva uuden kiinnitysaineen lisääminen hiuksiin vaikutusajalla aikaansaa hiuksiin lisää happivaurioita, jolloin kihara alkaa suoristua syntyvien happivaurioiden vuoksi. Vastaavast vaikutusajan lyhentäminen vaarantaa rikkisidoksien kiinnittymisen, jolloin hiukset jäävät suoremmiksi kuin oli tarkoitus.

20. Mitä tarkoitetaan kaksivaiheisella kiinnityksellä?
- Ensiksi kiinnitysaine levitetään rullien päälle mahdollisimman tasaisesti, vaikutusajan jälkeen rullat puretaan hiuksista pois ja kiinnitysainetta lisätään aukioleviin hiuksiin varovasti puristellen. Tämän jälkeen hiukset vasta huuhdellaan vedellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti