maanantai 29. toukokuuta 2017

Permanenttia ja suoristamista

Hiusten suoristuspermanentissa voidaan lisätä suurimolekyylistä ainetta joko permanenttiaineeseen, kiinnitysaineeseen tai ennen kiinnitysainetta heti permanenttiaineen vaikutusajan jälkeen.Tämä pitää hiukset suorina prosessin aikana. Raskas molekyyliset aineet ovat esim. silikonit (cyclomethicone), proteiinit (silk protein) sekä vehnä- ja perunajauho.

Suoristuspermanentin vaiheet

  1. Hiukset pestään shampoolla
  2. Hiuksiin levitetään permanenttiaine
  3. Sen jälkeen hiukset huuhdellaan kevyesti vedellä
  4. Hiuksiin kammataan/levitetään raskaita molekyylejä ja kiinnitysainetta
  5. Suoristumista voidaan vahvistaa esim. suoristusraudalla


http://beautyoy.com/hair-care/permanent-hair-straightening-home-natural-ingredients/


Suoristuspermanentti voidaan tehdä myös käyttämällä vahvaa emäksistä ainetta. Useimmiten työ tehdään jakauksittain, voidemainen tuote levitetään siveltimellä ja osio kammataan suoraksi. Vahva emäs katkaisee hiuksen rikkisidoksia sekä keratiiniketjuja. Vahvojen emästen pH on 13-14. Tavallisimmin käytetty emäs on natriumhydroksidi. Tällaisia tuotteita kutsutaan yleensä afrohiuksen "relaksanttiaineiksi", ja niiden käyttö vaatii erityistä ammattitaitoa. Vahva emäs syövyttää ihoa nopeasti ja aiheuttaa silmiin joutuessa jopa sokeutumisen. Tästä syystä asiakkaan hiuspohja tulee suojata suojavoiteella ja kasvot ja niska tulee suojata roiskeilta ja valumilta. Parturi-kampaajan itsensäkin pitää muistaa suojautua hyvin käsienillä ja muilla suojavaatteilla.


Permanenttikäsittelyn jälkeen hiuksen pyyhekuivataan ja hiuksia olisi hyvä leikata pikkuisen. Leikkauksella saadaan permanentti näyttämään paremmalta, kun kuivimmat latvat saadaan pois ja mahdolliset latvataitokset saadaan pois. Permanentin jälkeen ei tule kuitenkaan leikata liikaa hiuksia. On myös hyvä sopia n. kuukauden uusi leikkausaika, jolloin permanentti on jo asettunut ja näin saadaan freesattua hiuksia.
Permanentti kannattaa kuivata softerilla, antaa kuivua luonnostaan tai sitten pyöröharjalla föönaten. Kuivaa permanenttihiusta ei kannata kammata, se saa näyttämään hiukset söheröiseltä.
Kiharan puristeluun ja kiharan kimmoisuuteen suunnitellut tuotteet sekä rasvamaisia ainesosia sisältävät hoitovalmisteet sopivat permanentatulle hiukselle. Mitä paksumpi ja karheampi hius, sitä rasvaisempi tuote hiukseen voidaan laittaa. Permanentin suoristumista voi nopeuttaa kaikki hapetteelliset käsittelyt, mm. vaalennuskäsittelyt, kesto- ja kevytvärit ja permanentin kiinnitysaine sekä uusi permanenttiainekäsittely.


Tehtävä: Tutustu miehelle tehtävään permanenttiin.
-Tässä oli käytössä Youtube-video, minkä perusteella listasin mitä permanentissa tehtiin. Permanentissa on käytetty tiiliskivirullausta hiuksen päälliosaan. Rullakokoina on käytetty suuria permanenttirullia. Asiakas on suojattu hyvin pumpulilla ja aineen levityksen jälkeen peitetään vielä kelmulla jonka avulla saadaan pidettyä lämpö tasaisena. Valmis permanentti yhdistetään suoriin sivuosiin saksi-kampa tekniikalla leikaten. Lopputulos ei ollut kovin kihara, enemmänkin taipuisuutta tuli hiuksiin. 

Permanentin historiaa

http://www.lily.fi/blogit/id-rather-hair-you-now/
sakkaraa-permanentista-haaveileville

Permanentti on kemiallinen tapa kihartaa hiukset. Siinä hiusten sisältämien keratiiniketjujen väliset rikkisidokset ensin hajotetaan, jolloin ketjut pääsevät liukumaan toistensa lomassa. Kun hiukset on muotoiltu halutulla tavalla kiharalle, rikkisidokset palautetaan, jolloin keratiiniketjuissa olevat rikkiatomit tarttuvat toisiinsa ja siten hius jää pysyvästi siihen muotoon, jolla se kiinnittymisen vaiheessa on, yleensä kiharaan. Muita ilmaisuita permanentille ovat "Mini Vogue", pehmennys, rakennemuokkaus, suoristuspermanentti ja volyymipermanentti tai tyvikohotus. Permanentti tarkoittaa siis pysyvää kiharaa minkä varsinainen käyttötarkoitus on olla kampauksen pohja.

https://en.wikipedia.org/wiki/Perm_(hairstyle)
Marcel Grateau keksi ensimmäisenä kuumennettavat pihdit joilla saatiin luotua kiharaa hiuksiin vuonna 1872. Karl Nessler alkoi kehitellä ensimmäistä pysyvää ja ihmisille sopivaa menetelmää hiusten kiharatamiseen. Aiemmin permanentti menetelmää oltiin käytetty peruukkeihin, mutta samaa menetelmää ei voinut käyttää ihmisen ihon lähellä vahvojen kemikaalien takia. Permanentit ovat saaneet alkunsa siis 1900 luvun alussa. Nessler kehitti menetelmän jossa hiukset kasteltii alkaalisessa liuoksessa, minkä jälkeen hiukset kierrettiin metallisten sauvojen ympärille jotka olivat kiinni sähköisessä lämmityskoneessa millä saatiin sauvat lämpenemään 100°C. Tämä prosessi saada hiuksiin pysyvät kiharat vei 6 tuntia ja soveltui ainoastaan pitkille hiuksille, sillä metallisauvat eivät saaneet osua päänahkaan.
1917 luvulla Eugene Suter sekä Isidoro Calvete keksivät pienemmän laitteen, jolla saatiin kiharrettua myös lyhyet hiukset pysyvästi. Tässä mallissa saatiin kiharrettua myös hiusten tyvi ja lämmittimet kuumensivat latvat ja tyven erikseen. 1938 Arnold F. Willatt keksi kylmän permanentin. Tähän menetelmään ei tarvittu enää koneita tai lämpöä mitä aiemmin oltiin käytetty. Hius käärittiin rullalle ja rullattuihin hiuksiin laitettiin ammonium tioglykolaattia joka avaa hiuksien rikkisillat ja sen jälkeen hius suljettiin vetyproksidilla. Menetelmä kesti huoneenlämmössä n. 6-8 tuntia. Tämä menetelmä on sama mitä käytetään edelleen permanentin tekemiseen, ainoastaan permanenttiaineet ovat muuttuneet ja vaikutusaika on n. 15-30min jonka jälkeen laitetaan kiinnitysaine.

Permanentin tyylit ovat vaihtuneet vuosikymmenten mukana ja tänä päivänä on kehitelty uusia rullaustyylejä joilla saa erinäköistä kiharaa aikaiseksi. Permanentti ei siis ole uhka vaan mahdollisuus. ;) Kuivaan ja rakennevaurioituneeseen hiukseen permanenttia ei kannata laittaa, mutta hyväkuntoiseen hiukseen permanentti voi olla hyvä vaihtoehto jos kaipaa kiharaa, ilmavuutta ja nostetta tai pelkästään taipuisuutta.

https://www.yahoo.com/news/a-true-80s-revival-is-the-
perm-making-a-comeback-162547148.html
http://www.menaiset.fi/artikkeli/tyyli/kauneus/permanentti_kaikkien_aikojen_
karmein_tukkatyyli_tekee_paluun



http://takkupaa.blogspot.fi/2016/03/tyossaoppimispaivakirja-kevat-2016.html


Permanenttikiharan ja raudalla tehdyn kiharan erottaa kiharan ulkonäöstä. Raudoilla tehdyt kiharat ovat tasaiset ja kiiltävät, permanentissa jälki on rosoisempi eikä välttämättä niin tasainen.

http://www.remingtonproducts.com/womens/
haircare/curlingirons/ci6219c-ultimate-
stylist-curl-perfect.aspx
http://hair.lovetoknow.com/Different_Types_of_Perm_Pictures

maanantai 15. toukokuuta 2017

Lisää teoriatehtävää permanentista

2. Hiuksen mikrorakenne koostuu kolmenlaisista kemiallisista silloista. Mitkä nämä sillat ovat? Millä niistä on suurin merkitys hiuksen pysyvän kihartumisen kannalta?
- Suolasidos, vetysidos, rikkisidos.  Rikkisidos on merkittävin kihartumisen kannalta, sillä permanentissa osa rikkisidoksista saadaan tilapäisesti katkeamaan ja sen jälkeen kiinnitetään uudelleen.

3. Kuvaa lyhyesti permanentin prosessi eli mitä työvaiheita permanenttiin kuuluu?
- Hiusten pesu, hiukset kierretään rullille tai taivuttimille, rullatuille hiuksille levitetään  permanenttineste ja annetaan vaikuttaa, vaikutusajan jälkeen hiukset voidaan kevyesti huuhdella, jos halutaan, sen jälkeen rullilla oleville hiuksille lisätään kiinnitysneste ja annetaan vaikuttaa. Rullat puretaan ja hiuksiin lisätään vielä uudestaan kiinnitysnestettä. Vaikutusajan jälkeen hiukset huuhdellaan vedellä ja lisätään hoitoainetta tarpeen mukaan. Lopuksi hiukset kuivataan.

4. Mitkä ovat permanenttiaineen vaikuttavat ainesosat ja mikä on niiden tehtävä tuotteessa?
- Permanenttiaineen vaikuttava ainesosa on pelkistin eli vetyatomeja luovuttava ainesosa. Tavallisesti pelkistin on tioglykolihappo. Jotta pelkistin voi luovuttaa vetyä, sen tulee olla emäksisessä liuoksessa. Tästä syystä permanenttiaineissa on jotain emäksistä ainesosaa, kuten ammoniakkia.

5. Mitkä ovat yleisimmät permanenttiaineessa käytettävät emäkset? Millä tavalla ne ovat kirjan mukaan erilaisia?
- Ammoniakki ja etanoliamiini. Ammoniakki on yksi vanhimpia ja turvallisimpia emäksiä. Ammoniakki on siis iholle ja hiuksille turvallisempi kuin etanoliamiini. Etanoliamiininille ovat monet ihmiset allergisoituneet, toisin kuin ammoniakille.

6. Mitä hiuksen mikrorakenteessa tapahtuu, kun se kostutetaan permanenttiaineella?
- Se luovuttaa vetyatomeja, jotka sitoutuvat rikkiatomeihin, jolloin osa rikkisidoksista katkeaa.

7. Kuinka paljon eroa on emäs- ja hapanpermanenttien pH-arvoissa? Mitä hyötyä hiukselle on hapanpermanenttien käyttämisestä?
- Hapanpermanentin pH voi olla 6-7 ja emäspermanentin pH on 7-8. Hapanpermanentti ei ärsytä ihoa niin voimakkaasti kuin emäksiset liuokset. Lisäksi hapanpermanentissa käytettävä glyseryylitioglykolaatti luovuttaa vetyä huomattavasti heikommin kuin muut pelkistimet, jolloin se soveltuu lähinnä erittäin voimakkaasti rakennevaurioituneiden hiusten kihartamiseen.

8. Mihin permanenttiaineen valinta perustuu?
- Permanenttiaine valitaan hiusten rakennevaurioiden määrän mukaisesti. Aine voidaan valita myös olomuodon mukaan, esim. tyvigeelit. Sen lisäksi permanenttikäsittelyyn voidaan valita niin sanottu rakennekäsittelyneste, joka ei tuota pitkään säilyvää taivutusta hiuksiin.

9. Miten eri erilaisille hiuslaaduille tarkoitetut permanenttilaadut eroavat ainesosien suhteen?
- Rakennevaurioituneille hiuksille tarkoitetut laadut sisältävät vähemmän pelkistäviä ainesosia, lievästi rakennevaurioituneelle hiukselle tarkoitetut laadut sisältävät edellistä enemmän pelkistäviä ainesosia ja vastaavasti täysin vaurioitumattomalle hiukselle tarkoitetut laadut sisältävät eniten pelkistäviä ainesosia.

10. Miten lisälämpö (esim. lämpökoneen käyttö) vaikuttaa permanenttiaineen tehoon vaikutusajalla?
- Vetyä irtoaa lisälämpöä käytettäessä enemmän, joten vaikutusaika lyhenee.

11. Miten nestemäiset, geelimäiset ja vaahtomuodossa olevat permanenttiaineet eroavat käytössä toisistaan?
- Nestemäisiä tuotteita käytetään silloin, kun hiusten tulee kastua kauttaaltaan permanenttiaineella. Valmiiksi vaahtoutuvat tuotteet nesteytyvät hetken kuluttua levityksestä ja imeytyvät hiuksiin nestemäisen tuotteen tavoin. Kun rullattujen hiusten päälle viedään vaahtomainen aine, voidaan jossain määrin säästyä permanenttiaineen valumiselta hiuspohjaan. Geelimäistä permanenttiainetta on kätevä käyttää silloin, kun halutaan levittää tuote vain tiettyyn osaan hiuksista, kuten hiusten tyveen.

12. Miksi permanenttiainetta rullille levitettäessä kannattaa tehdä se pienin erin, useampaan kertaan?
- Näin saadaan neste imeytymään mahdollisimman tasaisesti ja näin ollen saadaan tasainen lopputulos.

13. Hiuksissa on usein erilaisia rakennevaurioita eri osissa. Esimerkiksi osassa hiusta on luonnonhiusta ja osassa värjättyä/ vaalennettua. Miten tämmöisen tilanteen voi ottaa huomioon permanenttiaineen levitysjärjestyksessä?
- Permanenttiaine voidaan levittää ensiksi luonnonhiukseen ja myöhemmin rakennevaurioituneille alueille. Näin happivaurioituneen alueen hiuksista ei katkea liikaa rikkisidoksia ja ehjärakenteisessa luonnollisessa hiuksessa niitä katkeaa riittävästi.

14. Miten voidaan päätellä vaikutusajan loppupuolella, milloin vaikutusaika voidaan keskeyttää ja kihara on ”valmis” huuhdeltavaksi ja kiinnitysvaiheeseen?
- Yksi tapa tarkistaa rikkisiltojen katkeamisen riittävyys on kiertää joitakin rullia varovasti auki. Jos hius on menettänyt sille luontaisen jäntevyyden, voidaan päätellä, että riittävä määrä rikkisidoksia on katkennut. Tästä seuraa kuitenkin se, että rullausvaiheessa aikaansaatu jännite katoaa, jolloin avattujen rullien kiharat saattavat jäädä veltommaksi kuin muut osiot. Mutta yleisesti kannattaa luottaa käyttöohjeissa kerrottuun vaikutusaikaan.

15. Mikä on kiinnitysaineen tärkein vaikuttava ainesosa?
- Vetyperoksidi

16. Mitä hiuksen mikrorakenteessa tapahtuu, kun se kiinnitysvaiheessa kostutetaan kiinnitysaineella?
- Kiinnitysvaiheessa hiuksiin lisätään vapaita happiatomeja. Happiatomi sitoo itseensä kaksi vetyatomia, jolloin syntyy vettä. Kun vetyatomi irtoaa rikkiatomista, rikkiatomi kiinnittyy lähimpänä olevaan toiseen rikkiatomiin, jolloin niiden välille syntyy vahva kovalenttinen rikkisidos.

17. Useimpien permanenttiaineiden käyttöohjeissa mainitaan ”välihuuhtelu” eli permanenttiaine huuhdellaan vedellä ennen kiinnitysaineen levittämistä. Mitä kirjassa mainitaan tästä huuhtelusta?
- Välihuuhtelua ei ole pakko tehdä, sillä ei ole mitään vaikutusta permanentin onnistumiseen. Kirjassa myös kehotetaan välttämään välihuuhtelua, jotta säästäisimme vettä.

18. Miksi kiinnitysaine tulee levittää aina niskasta alkaen?
- Näin saadaan jokaiselle työvälineelle ja hiukselle laimentumatonta, tehokasta kiinnitysainetta.

19. Miksi valmistajan käyttöohjetta on noudatettava tarkasti kiinnitysaineen vaikutusajassa?
- Vaikutusajan ylittäminen tai jatkuva uuden kiinnitysaineen lisääminen hiuksiin vaikutusajalla aikaansaa hiuksiin lisää happivaurioita, jolloin kihara alkaa suoristua syntyvien happivaurioiden vuoksi. Vastaavast vaikutusajan lyhentäminen vaarantaa rikkisidoksien kiinnittymisen, jolloin hiukset jäävät suoremmiksi kuin oli tarkoitus.

20. Mitä tarkoitetaan kaksivaiheisella kiinnityksellä?
- Ensiksi kiinnitysaine levitetään rullien päälle mahdollisimman tasaisesti, vaikutusajan jälkeen rullat puretaan hiuksista pois ja kiinnitysainetta lisätään aukioleviin hiuksiin varovasti puristellen. Tämän jälkeen hiukset vasta huuhdellaan vedellä.

maanantai 8. toukokuuta 2017

Permanentin ammattikäsitteet ja työmenetelmät- etätehtävä

1. Väriä ja kiharaa -kirjan perusteella: millaisia nimityksiä permanenttikäsittelyistä käytetään?
Minivogue, tyvikohotus. Tuki- ja rakennekäsittelyksi sanotaan sellaisia lopputuloksia, joissa hiukset taipuvat tai kohoavat hiuspohjasta ulospäin vaihtelevissa määrin. Permanentiksi sanotaan usein sellaista lopputulosta jossa hiuksiin syntyy kiharaa. Myös kiharien hiuksien suoristaminen on permanenttikäsittely.

2. Kirjassa kerrotaan orto- ja parakeratiinista. Miten nämä vaikuttavat siihen, onko hius suora vai kihara?
Ortokeratiini on kierteistä ja parakeratiini laskosmaista. Hiuksen kuitusolun proteiineista osa on orto- ja osa parakeratiinia. Kun kaikkien kuitusolujen sisältämät orto- ja parakeratiinit sijoittuvat soluissa vastakkaisille puolille, hius on kihara. Se johtuu siitä, että ortokeratiini on kierteisenä lyhyempää kuin laskoksella oleva parakeratiini. Tällöin proteiinit kiertyvät spiraalille niin, että ortokeratiini jää spiraalin keskelle ja parakeratiini pidempänä ulkokierteelle. Vastaavasti kun keratiinilaadut sijoittuvat sattumanvaraisesti kuitusolujen sisällä, hius on suora.


3. Miten rastakiharakimppu syntyy ?
Hius voi olla paitsi kihara, myös kierteellä pituussuunnassa itsensä ympäri. Tällaisista hiuksista muodostuu itsestään niin sanottuja rastakiharakimppuja. Hiusten kierteisyys vaikuttaa myös hiusten suoristamisen mahdollisuuksiin, sillä kierteisyyttä ei voi muuttaa permanenttikäsittelyllä. Osittain kierteistä hiusta voi suoristaa vain vahvalla emäksellä eli relaksantilla.


4.-6. Hiukset pestään aina ennen permanenttia. Mikä merkitys on sillä, että hius on vesimärkä rullatessa orto- ja parakeratiinin kannalta? Jos vesimärkä hius venyy huomattavan paljon rullauksen aikana, mistä se voi kertoa? Miksi hius on pestävä huolellisesti shampoolla ennen permanentin rullausta?

Permanenttikäsittelyssä hiusten proteiiniketjuja tulisi pystyä siirtämään suhteessa toisiinsa, jotta hiuksen taipuisuus muuttuisi. Siinä käytetään apuna vettä. Kuivan hiuksen proteiiniketjussa vety- ja suolasidokset ovat kiinni. Vesi katkaisee hiuksesta vety- ja suolasidokset, jolloin hius voi venyä. Shampoossa oleva tensidi tehostaa veden imeytymistä hiukseen, joten se tehostaa myös vety- ja suolasidosten katkeamista. Parakeratiinin muoto säilyy laskoksellisena. Sen sijaan ortokeratiinin kierteet oikenevat, ja keratiiniketjut muistuttavat parakeratiinin laskoksellisuutta. Vesi ei voi katkaista rikkisidoksia, hius ei siis voi venyä loputtomiin. Jos vesimärkä hius kuitenkin venyy erittäin paljon, se kertoo siitä, että hiuksen rikkisidokset ovat katkenneet eli hius on voimakkaasti rakennevaurioitunut.
Jotta hius venyy mahdollisimman tasaisesti hiusten tulee kostua tasaisesti tyvestä latvaan. Jos hiuksen tyvessä on luonnon rasvaa, talia, se estää veden imeytymisen tyviosiin, jolloin hius ei veny tyvisosistaan samalla tavalla kuin muualta. Sama ongelma syntyy myös, jos hiuksen pinnassa on jotain vettä tehokkaasti hylkivää rasvamaista ainesosaa tai muovia. Tämän takia permanentti on hyvä aloittaa hiusten pesulla.


7. Miksi on hyvä välttää liian voimakkaita pesuotteita hiuspohjassa ennen permanenttia?
Permanentinainesosat ärsyttävät ihoa joka tapauksessa. On siis parempi välttää voimakasta hiuspohjan hankaamista ja hierontaa ja liian voimakkaita pesutuotteita, ettei lisätä turhaan ärsytystä hiuspohjan ihossa.

8. Permanentti rullataan yleensä märkään hiukseen. Miksi kuivan hiuksen rullaamista ei yleensä suositella?
Permanenttirullat voidaan kiertää myös kuivaan hiukseen, mutta silloin keratiiniketjujen rikkisidoksia ei saada suhteessa toisiinsa paljonkaan siirtymään. Vesi katkaisee vety- ja suolasidokset vasta siinä vaiheessa, kun permanenttiaine lisätään hiuksiin. Tällä tavalla ei saada aikaan jäntevää kiharaa.

9. Jos tavoitteenasi on ollut tasaisesti jäntevä permanenttikihara, mutta lopputulos on epätasaisesti kihartunut; mistä se voi johtua?
Hius ei ole ollut tasaisen kostea joka puolelta, hiukseen on jäänyt talia tai muovimaisia ainesosia jotka tekevät hiuksesta liukkaan ja näin ollen vaikean rullata tasaisesti.


10. Mitä haittaa voi olla permanenttia edeltävästä hiusten pesusta?
Se poistaa hiuspohjasta luonnollisen talin, joka suojaa ihoa permanenttiaineiden sisältämiltä ihoa ärsyttäviltä ainesosilta.

11. Väriä ja kiharaa -kirjassa verrataan syväpuhdistavaa shampoota astianpesuaineeseen, miksi? Soveltuuko se hiusten pesuun ennen permanenttia?
Syväpuhdistava shampoo on tensidikoostumukseltaan astianpesuaineiden kaltainen. Syväpuhdistavassashampoossa tensidien määrä on merkittävä ja se poistaa hyvin hiuksen pintaan muodostuneita kovia kalvoja.

12. Ennen permanentin rullausta hiuksiin voidaan lisätä hoitoaineita. Monissa permanenttituotteissa on oma rakennepaikkaava hoitotuote. Mitä hyötyä näistä tuotteista voi olla permanentin onnistumisen kannalta?
Hoitoaineilla hiukset voidaan tilapäisesti saada tuntumaan ja näyttämään ehjärakenteisilta. Hoitoaineella ei kuitenkaan ole pysyvää korjaavaa vaikutusta rakennevaurioihin.

13. Luettele permanentissa käytettävät työvälineet ja niiden merkityksiä
a. suojauksen
Kosteutta läpäisemätön kappa ja niskaliuska, levitysvaiheessa asiakkaan hartiat voidaan suojata kapan lisäksi esim. pyyhkeellä. Nauhavanulla voidaan estää permanenttiaineen valuminen asiakkaan kasvoille. Parturi-kampaajan tulee suojata kätensä kertakäyttöhanskoilla.

b. rullaamisen
Hiukset jaotellaan permanenttikammalla. Hiusten tasaista kiertymistä helpottamaan voidaan käyttää latvapaperia. Permanenttirullat jotka ovat ei-metallisia välineitä. Rulla kiinnitetään paikoilleen kumpi- tai silikonilenkillä, kampauspiikillä tai työvälineessä itsessään olevalla kiinnittimellä. Rullein paikallaan pysymistä voidaan helpottaa kiinnittämällä ne toisiinsa muovipiikeillä.

c. tuotteen levittämisen
Permanenttineste voidaan levittää hiuksille omasta nokallisesta tuotepakkauksestaan. Se voidaan levittää myös nokkapullolla, johon se on annosteltu isommasta astiasta. Tuote voidaan levittää myös sienen tai muun imukykyisen materiaalin avulla muovikulhosta annostellen. Vaahtoavat tuotteet levitetään pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Geelimäiset permanenttiaineet voidaan levittää siveltimellä tai nokkapullolla.

d. tuotteen vaikutusajan
Vaikutusajalla hiukset voidaan lämmön tasaamiseksi peittää muovihupulla tai -kelmulla. Lisäksi voidaan käyttää erilaisia lisälämpölaitteita.

e. kiinnittämisen aikana
Kiinnitysaine voidaan levittää kiinnitysainepullon nokalla, levityssienellä tai nokkapullolla. Pullon sivussa voi olla käyttöä helpottava mitta. Tuotteen laimentamiseen tarvitaan astia ja mitta.


14. Permanentissa voidaan käyttää monipuolisia työvälineitä. Joskus hiukset halutaan laineille, joskus suoraksi jne. Millä työvälineillä hiukset saadaan permanentissa taipumaan pyöreään kiharaan?
Hiukset saadaan taipumaan pyöreästi permanenttirullilla, patukoilla tai muilla vastaavilla pyöreillä työvälineillä.

15. Mitkä kaikki asiat vaikuttavat valmiin permanenttikiharan kokoon?
Valmiin permanenttikiharan kokoon vaikuttavat useat eri asiat: hiuksen pysyvät rakennevauriot hiuksen eri osissa, hiusten jännittyminen eli venyminen rullauksen aikana, rullan koko sekä hiusten pituus. Kiharan kokoon vaikuttaa luonnollisesti myös se, onko permanenttiaine sopiva, onko permanenttiaine levittynyt tasaisesti hiukseen, onko vaikutusaika sopiva ja tehdäänkö permanentin kiinnitysvaihe asianmukaisesti.

16. Miksi voimakkaasti rakennevaurioituneeseen hiukseen ei voi saada aikaiseksi jäntevää kiharaa?
Vain rikkisidosten uudelleenmuotoutuminen voi muodostaa hiukseen uuden muodon. Hiuksen rikkisidokset voivat katketa prosessin aikana lähes kokonaan ja näin ollen kiharasta tulee erittäin veltto.

17. Väriä ja kiharaa kirjassa on esitelty muuttujia, jotka vaikuttavat kiharan kokoon ja muotoon
permanentissa. Mikä vaikutus kiharan kokoon on sillä, kuinka paksu kerros hiusta kiertyy rullan ympärille? Miten hiuksen pituus vaikuttaa samaan asiaan?
Mitä paksumpi kerros hiuksia yhdelle rullalle kiertyy, sitä suurempi on kiharan läpimitan ero latvan ja tyven välillä. Sama asia ilmenee pitkissä hiuksissa.

18. Miksi tyvialueen kihara vaikuttaa usein loivemmalta kuin latvan kihara, kun kyseessä on pitkä hius?
Rullaus aloitetaan latvasta, jolloin rullan ympärille kerrostuu paksu kerros hiuksia ennen kuin tyvialueen hiukset pyörähtävät rullan ympärille.