Vaalennusvalmiste ja hapete tulee sekoittaa keskenään juuri ennen kuin valmis seos levitetään hiuksiin. Aineet kun sekoittuvat toisiinsa, happea alkaa irrota välittömästi hapettavista ainesosista.
Vaalennuksessa tapahtuvat happivauriot syntyvät niin hiusten keratiiniproteiiniin kuin myös ihon keratiiniproteiiniin. Hiukseen kun tulee tarpeeksi happivaurioita, hius katkeaa. Ihoproteiinin hajoamista sanotaan syöpymiseksi. Hiuspohja elävänä kudoksena ei kestä vaurioitumatta hapattavien emäksisten valmisteiden syövyttävää vaikutusta kuin hyvin lyhyitä vaikutusaikoja. Käyttöohjeita on siis noudatettava tarkasti. Hiuspohjaan saa siis laittaa matalaemäksistä valmistetta, jossa on enintään 6% vetyperoksidia. Korkeaemäksistä värinpoistovalmistetta ei saa laittaa hiuspohjaan missään yhteydessä.
3 erilaista värinpoistomenetelmää
Yllä mainittu emäksinen värinpoisto, mitä kutsutaan myös vaalennukseksi. Siinä siis emäksinen ainesosa tuottaa hapettaville ainesosille olosuhteet, joissa ne voivat luovuttaa happea ja näin ollen hius vaalenee. Tämä kuitenkin rikkoo hiuksen rikkisidoksia eikä sovellu pahasti rakennevaurioituneelle hiukselle.
Sitten on hapanvärinpoisto missä vaikuttava ainesosa on pelkistin. Pelkistin voi luovuttaa vetyä vain happamassa ympäristössä ja tästä syystä pelkistimen sekaan sekoitetaan jotain hapanta ainesosaa. Tämä käsittely sopii paremmin voimakkaasti rakennevaurioituneille hiuksille. Hapanvärinpoistovalmisteessa oleva vety pystyy irroittamaan värillisiä molekyylejä toisistaan happamassa ympäristössä, jolloin hius vaalenee. Koska ilmassa on happea koko ajan, käy usein niin, vaikka vedyn avulla hiuksissa olevaa väriä on saatu muutettua värittömäksi, ilmassa olevat vapaat happiatomit liittävät happaman värinpoiston toisistaan irrottamat värimolekyylit toisiinsa uudelleen. Tällöin hius tummenee. Tästä syystä hiuksiin lisätään happea (vetyperoksidia), jotta nähdään kuinka paljon se tummuu. Usein joudutaan tekemään uusi hapan värinpoisto ja happikäsittely, jotta voidaan olla varmoja värinpoistotuloksen pysyvyydestä.
Kolmantena on liuotinvärinpoisto, siinä vaikuttavat aineet ovat liuottimia. Ne liuottavat hiuksista sellaiset väriainesosat, jotka ovat liukoisia kyseiselle liuottimelle. Tätä käytetään mekaanisesti kiinnittyvien suoravärien poistoon.
Tehtävä
a) 4 vaalennuspohja ja sen vastaväri
Punainen-vihreä
b) 7 vaalennuspohja ja sen vastaväri
Oranssi-sininen
c) 9 vaalennuspohja ja sen vastaväri
Keltainen-violetti
Parturi-kampaaja voi hyödyntää vaalentumistaulukkoa työssään siten, että selvittää asiakkaan hiuksien tummuuden ja mikä lopputulos pitäisi vaalennuksella saada aikaan. Näin pystyy katsomaan taulukosta esim. asiakkaan hiukset ovat tummuudeltaan 4 ja halutaan saada hiuksiin tummuus 8. Näin ollen valitaan vaalennus millä päästään 4 astetta vaaleampaan lopputulokseen.
Toisinaan on turha vaalentaa niin vaaleaksi kuin mahdollista, jos lopputulokseen voi päästä pienemmällä vaalennuksella ja sen jälkeen taittamalla väriä haluttuun suuntaan.
Vaalennus tapoja
Vaalennettaessa koko hiuspituutta tai tyvikasvun osuutta väri levitetään ensimmäisenä sinne, missä vaalennusasteen muutostarve on suurin. Hiuspohjan lähellä olevalle 1-2cm alueelle vaalennusaine levitetään vasta, kun kaikki muut alueet ovat lähes tavoitteen mukaiset. Vaalennusaineen levittämisen kanssa lähelle tyveä pitää olla varovainen vaalennusaineen turpoamisen takia. Vaalennusaineen levittäminen lähelle tyveä saattaa helposti aiheuttaa sen turpoamisen aina hiuspohjaan saakka aiheuttaen värin lopputulokseen ei-toivotun vaalean tyvialueen.
Marmoroinnissa vaalennusainetta levitetään hapetevärin päälle. Mitä voimakkaammin vaalennusainetta painetaan värimassan sekaan ja hiukseen, sitä tehokkaammin vaalennsuaine tunkeutuu hiukseen ja vaalentaa sitä. Näin hiuksiin saadaan samansävyisiä eri tummuusasteisia lopputuloksia.
Sormitekniikalla vaalennusaine levitetään sormilla raitahupun läpi nypittyihin hiuksiin. Tuotetta kuitenkin levitetään mahdollisimman vähän mekaanisesti hieroen tai hangaten, jotta ei aiheuteta enempää vaurioita mitä vaalennuksessa muutenkin jo syntyy.
Vaalennuspesuun on vaihtelevia reseptejä, mutta yleensä sen ohje sisältää vaalennusainetta, hapetetta, vettä ja shampoota/hoitoainetta sekoitussuhteella jossa kaikkia on yhtä paljon. Vaalennuspesu levitetään pesupaikalla kuiviin pesemättömiin hiuksiin ja sitä käytetään runsaasti. Värinpoiston tehoamista tarkaillaan jatkuvasti, mutta hiusten jatkuvaa vanuttamista vaikutusajalla on syytä välttää. Tuote huuhdellaan hiuksista välittömästi, kun haluttu vaalennustulos on saavutettu. Vähiten vaalentava vaalennuspesu muodostuu vaalennusaineesta, vedestä ja shampoosta. Koska seoksesta puuttuu hapete, se vaalentaa vähiten. Vaalennuspesun tehoa voi hieman nopeuttaa, jos siihen sekoitettava vesi on lämmintä.